Bogen Peters jul blev indspillet af Jeppe Søe i 2006 og leveret på DVD med Grethe Sønck og Peter Belli som historiefortællere. Filmen blev optaget i Ribe, som er Danmarks ældste by, på galleriet Quedens Gaard, der er legitimt for perioden. Et af Johan Krohns børnebørn er på filmens sobusspor med nutidige anekdoter om Krohn-søskende og deres jul i familien.
I historien er der en butik og julegås, et juletræ og mystiske julegave gåder, stearinlys, sne og en ægte julemand, der gør et punkt om at bære julen hjem til alle sammen med venlige børn. En familie, der tager del i hinanden og en gammel bedstemor, der kigger forbi og fortæller spændende historier. Faktisk er der en virkelig, ældre julehygge i hele bogen.
Den blev første gang distribueret i december 1866. Historien er af Johan Krohn med halvvejs håndskårne tegninger af Otto Haslund og tegnerern søskende Pietro Krohn. Hovedudgivelsen var lille og subtil, så Johan Krohn ville ikke distribuere den. Ikke desto mindre blev den trykt, og da distributøren fejlede, var han enig i, at den under alle omstændigheder skulle sælges. I årene efter 1866 udvidede han indholdet med “efter jul”, og i 1870 blev den udvidede version distribueret og i øjeblikket lige med Pietro Krohns tegninger. Udgivelsen fra 1889 var hovedtonen trykt med tegninger ændret af Frants Henningensen. Den tredje kunstner af Peters jul er Herluf Jensenius, hvis frigivelse kom til Gyldendal i 1947.
En del af den danske julestemning
For nogle er Peters jul betegnelsen på dansk behagelig jul. Historien følger unge Peter fra et velhavende hjem fuldstændigt gennem forordet til jul, over juleaften, nytårsaften og lige til de hellige tre konger, hvor julen endelig er færdig, og det gamle visne juletræ er bragt langt væk.
I dag er filmen stadig et hip blandt mange danske familier i juleperioden. Dette skyldes primært dens sammenhæng mellem de autentiske danske juleværdier, som man selv i dagen i dag holder fast ved. Den samme forret, dessert, julegaverne er alle aspekter vi ser i Peters jul som vi til dagen idag fortsat kan finde i de danske hjem i julen.
Filmen er også et hit indenfor klassisk julehygge, da den symbolisere hvordan flere generationer satte sig ned og hygge sammen, med spændende historier som den ældre bedstemor fortalte og børn der ivrigt lyttede med, dengang hvor teknologi stadig ikke var kommet til de fleste hjem og hygge var mere historie fortælling.