Julefilm

Nøddebo Præstegård

Vi befinder os i København i løbet af 1860’erne i en studielokale, hvor de tre søskende Christopher (Hans Egede Budtz), Frederik (Charles Tharnæs) og Nicolai (Hans Kurt) lever et beskedent, men charmerende liv. Det er længe før jul, og de tre unge vil måske meget gerne holde jul i den komfortable Nøddebo Præstegaard. Især Nicolai, der aldrig har været der endnu, kender bare stedet fra søskendes fremstilling. Med eksamerne lige uden for døren vælger de to mere garvede søskende – til Nicolais utrolige klage – at blive hjemme og holde jul i byen. Ikke desto mindre justerer de deres perspektiver til den ekstraordinære nydelse af Nicolai, da de får en sammensat hilsen fra ministeren og hans bedre halvdel og ikke mindst de to ministerpiger Emmy (Katy Valentin) og Andrea Margrethe (Karin Nellemose).

Ved Præstegården

Nicolai garanterer, at han vil opføre sig ordentligt og de går. De dukker op på præsteboligen, hvor de bliver budt velkommen. Den fredelige Emmy har ventet på at se Christopher igen, og Andrea Margrethe har længtes efter Frederik. Nicolai har ingen anelse om at pigerne er der, og går fuldstændig skørt over de to unge damer. Han bliver vanvittig, når han opdager situationen. Familien Keldborg – gamle ministerkammerater – har også været velkomne til at holde jul i præsteboligen, og Nicolai bliver forstærket af at blive angrebet af sin lille pige Maldrubine (Karen Caspersen). Den gamle Sidse ægtefælle (Karen Poulsen), som derudover bydes velkommen, har et barn Henrik (Pouel Kern), som arbejder med præsten. Han får skylden for krybskytteri og fik af politiet advarsel mod at holde jul i fængslet. Som du sandsynligvis ved, har Nicolai faktisk ikke været så heldig med Emmy og Andrea Margrethe. Derfor finder han ud af, hvordan han kan afdække den ægte synder. Han kommer på stien til den usympatiske Peter Keldborg (Kai Holm) – følger stien og afgør straks, at Peter var krybskytter og ikke Henrik, der hurtigt får sin mulighed. På det tidspunkt er anledningen færdig, og de tre drenge har skabt nogle fantastiske minder. De to ældste søskende er blevet lukket inde, og omend blev Nicolai, tilfreds med alt det, han har stødt på.

Alle tiders juleklassiker

Nøddebo Præstegård er indtil dagen i dag, den mest seneste juleklassiker, selvom der er kommet mange flere successful julefilm derefter. Filmen er blevet udgivet i nyere versioner gennem tiden også i form af skuespil, men orginalen forbliver fast inventar hos de fleste danske familier.

Se traileren til

Nøddebo Præstegård

Medvirkende i

Nøddebo Præstegård

Pastor Blicher spilles af Poul Bundgaard
Fru Blicher spilles af Birgitte Federspiel
Mads Hjulmand spilles af Arthur Jensen
Ovesen spilles af Paul Hagen
Rasmine spilles af Kirsten Rolffes
Keldborg spilles af Karl Stegger
Maldrubine spilles af Karen Lykkehus
Andrea Margrethe spilles af Lisbet Dahl
Nikolaj spilles af Lars Høy
Emmy spilles af Merete Voldstedlund
Frederik spilles af Michael Lindvad
Christoffer spilles af Jens Brenaa
Lars Kusk spilles af Ulf Pilgaard
Thedora spilles af Judy Gringer
Viola spilles af Lizzi Varencke
Enke spilles af Lise Thomsen
Bagerjomfru spilles af Susanne Jagd
Violas mor spilles af Ebba With
Bagermadamme spilles af Annie Jessen