Julefilm

Den Tid På Året

Julen er ikke langt væk. Eller på den anden side burde den ligge på bordet hos pædagog parret Katrine og Mads lidt ude på landet. Den pukkelryggede familie vil dukke op med alle lige fra de adskilte, enlige, ungdommelige og bedsteforældre.

Alt udfyldes så sædvanligt som man kunne forvente. Uanset om der er personer, der foragter hinanden, bør ingen isoleres. Alt skal være behageligt. Samme ceremonier, samme kurser, samme retter.

Familien skulle i første omgang gå til kapellet for at høre deres yngre knægt til Barbaras første juleundervisning. Derefter hjem til mad og vin i mængder, mandel til stede og risalamande, dansen omkring juletræet og det nuværende løb i top ting.

Uanset hvad der sker, sker der noget nyt i år.

Den hensynsløse søster kigger på sit udseende. Så aftenens juleroser forvandler sig til ugler i familiens lavland. Hvad mere er, at under en snestorm kan julen uden meget af en strækning vare indtil påske.

Man griner fra filmens begyndelse, som kaster os ind i diskussions køkkenet med tumult, perky klima, hovedsageligt lejlighedens iøjnefaldende design for de fleste danskere.

Jacob Lohmann spiller med som for en gangs skyld ikke en ubehagelig skurk. Paprika Steen er hans bankende og overbekymrede, men derudover endelig ægtefælle.

Vejledningen er forfinet og har det alt overvindende og fornuftige kameraøje fra eksemplariske glædespil, der ser alt og desuden kender det hele.

Den er skåret til snap og hurtige montager, hvilket er overraskende for danske film i denne mainstream. Konstruktionen er eksemplarisk og den blev etableret af Ernst Lubitsch og Jean Renoir. Det er selvmodsigende underholdende drama med brudte drømme og spillets retningslinjer. En kombination af satire og fidus, hvor det generelt er let at grine.

Vi er i en stram situation for, hvad der virkelig foregår. Af hvilken grund bliver lillesøster så utvivlsomt kastet udenfor? Af hvilken grund har pigen i huset fortrolig svarende til sin kæreste?

Ligesom i Thomas Vinterbergs Festen, er der et ungdommeligt forhold. En gruppe gamle kloge børn, der har gennemskuet alt og noget mere til.

Filmen er blandt de bedste danske julefilm der er lavet til dags dato og den bliver kun sjovere, hver gang man ser den igen. Mange danskere kan relatere dens handling til deres eget liv, hvilket gøre den sjov men samtidig også aktuel af en komediefilm at være, samtidig med at der ikke bliver gået på kompromis med underholdningen og handlingen i den.

Se traileren til

Den Tid På Året

Medvirkende i

Den Tid På Året

Barbara spilles af Sofie Gråbøl
Katrine spilles af Paprika Steen
Torben spilles af Lars Brygmann
Mads spilles af Jacob Lohmann
Poul spilles af Lars Knutzon