Julefilm

A Christmas Carol

I 1843, på juleaften i London, deler Ebenezer Scrooge, en elendig gammel forretningsmand, ikke julens lystighed med de andre. Han afviser sin muntre nevø Freds invitation til sin årlige julefrokost og afviser to herres tilbud om at indsamle penge til velgørende formål. Hans loyale medarbejder Bob Cratchit beder Scrooge om at tillade ham at have en fridag 1. juledag for at tilbringe tid sammen med sin familie, hvilket Scrooge modvilligt accepterer, inden han tager afsted. I sit hus støder Scrooge på spøgelsen fra hans afdøde forretningspartner Jacob Marley, der advarer ham om at omvende sig fra sine onde veje, ellers bliver han fordømt i det efterfølgende liv, som han var, bærende tunge kæder smedet af sin egen grådighed. Jacob informerer Scrooge om, at han vil blive hjemsøgt af tre ånder, som vil guide ham ud af hans elendighed.

Karma

Først får Scrooge besøg af det stearinlignende Ghost of Christmas Past, der tager ham tilbage i tiden til sin barndom og tidlige voksenliv. Scrooge genopliver sin ensomme barndom på en kostskole og sit forhold til sin elskede søster Fan, der blev mor til Fred. Scrooge begyndte senere en succesrig karriere inden for forretninger og pengeudlån som medarbejder under Fezziwig, og han blev forlovet med en kvinde ved navn Belle. Ghost viser imidlertid Scrooge, hvordan Belle forlod ham, da han blev besat af rigdom. En ødelagt Scrooge slukker ånden med sin stearinlyshætte og skyder tilbage til nutiden.

Dernæst møder Scrooge den glade julegave, der viser ham juledagens glæder og undren. Scrooge og spøgelsen besøger Bobs hus og lærer, at hans familie er tilfreds med deres lille middag, alt imens Scrooge begynder at have medlidenhed med Bobs syge søn Tiny Tim, som spøgelsen siger, at han sandsynligvis ikke overlever før næste jul; på dette tidspunkt begynder spøgelsen langsomt at ældes. De besøger næste gang Scrooges nevø Fred, der holder en fest for sine gæster og insisterer på, at de rejser en skål for Scrooge på trods af hans kolde opførsel. Ankommet i Big Ben, advarer The Ghost Scrooge om ondskaberne ved “Ignorance” og “Want”; Big Ben begynder at ringe midnat, da “Ignorance” og “Want” manifesterer sig foran Scrooge som to elendige børn, der vokser til voldelige, vanvittige individer og efterlader ånden visne væk.

U-vendingen

Endelig ankommer “Ghost of Christmas Yet to Come”, der fremstår som en mørk skygge, og tager Scrooge ind i fremtiden. Han er vidne til en gruppe forretningsmænd, der diskuterer død af en ikke navngivet kollega og siger, at de kun ville deltage i begravelsen, hvis der er frokost. Efter at være blevet jaget på tværs af London af spøgelsen, genkender Scrooge sin trælkvinde fru Dilber, der sælger den afdødes stjålne ejendele. Kort tid efter ser Scrooge den førnævnte kollega ligge på en seng efterfulgt af en vision om en familie, der er lettet over, at han er død, da de har mere tid til at betale deres gæld tilbage. Ånden transporterer Scrooge til Bobs bolig og opdager, at Tiny Tim er død. Scrooge bliver derefter eskorteret til en kirkegård, hvor spøgelsen peger på sin egen grav og afslører Scrooge som manden, der døde. Da han indså konsekvenserne af sine handlinger, beslutter Scrooge sig for at ændre sin måde, ligesom spøgelsen tvinger ham til at falde ned i sin tomme kiste, der ligger i en dyb grav, der sidder over Helvede.

Når han vågner på sit eget værelse 1. juledag, med kærlighed og lykke i hjertet, beslutter en munter Scrooge sig for at overraske Bobs familie med en kalkunmiddag og begiver sig ud med velgørenhedsarbejdere og borgerne i London for at sprede lykke i byen, og deltager senere i Freds julemiddag, hvor han bydes varmt velkommen. Den følgende dag giver han Cratchit en forhøjelse. Cratchit siger til seerne, at Scrooge bliver en faderfigur til Tiny Tim, der undslipper døden, og Scrooge behandler nu alle med venlighed, generøsitet og medfølelse.

Se traileren til

A Christmas Carol

Medvirkende i

A Christmas Carol

Ebenezer Scrooge spilles af Jim Carrey
Bob Cratchit spilles af Gary Oldman
Jacob Marley spilles af Gary Oldman
Fred spilles af Colin Firth
Mr. Nigel Fezziwig spilles af Bob Hoskins
Fan spilles af Robin Wright Penn
Belle spilles af Robin Wright Penn
Portly Gentleman #1/Dick Wilkins/Mad Fiddler/Guest #2/Business Man # spilles af Cary Elwes
Mrs. Jill Dilber spilles af Fionnula Flanagan
Funerary Undertaker/Topper spilles af Steve Valentine
Undertaker’s Apprentice/Tattered Caroler #1/Beggar Boy #1/Peter Cratchit/Well-Dressed Caroler #1 spilles af Daryl Sabara
Tattered Caroler #2 spilles af Sage Ryan
Tattered Caroler #3/ Well-Dressed Caroler #2 spilles af Amber Gainey Meade
Tattered Caroler #4/Beggar Boy #2/Young Cratchit Boy/Ignorance Boy/Young Boy with Sleigh spilles af Ryan Ochoa
Tattered Caroler #5/Well-Dressed Caroler #3 spilles af Bobbi Page
Tattered Caroler #6/Well-Dressed Caroler #4 spilles af Ron Bottitta
Beggar Boy #3/Young Cratchit Girl/Want Girl spilles af Sammi Hanratty
Fat Cook/Portly Gentleman #2/Business Man #3 spilles af Julian Holloway
Mrs. Allie Fezziwig/Fred’s sister-in-law/Well-Dressed Caroler #5 spilles af Jacquie Barnbrook
Mrs. Emily Cratchit spilles af Lesley Manville
Belinda Cratchit spilles af Molly C. Quinn
Martha Cratchit/Guest #1/Caroline spilles af Fay Masterson
Janet Holywell, Fred’s wife spilles af Leslie Zemeckis
Guest #3/Business Man #2 spilles af Paul Blackthorne
Guest #4 spilles af Michael Hyland
Adult Ignorance spilles af Kerry Hoyt
Adult Want spilles af Julene Renee-Preciado